Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Skóciai Szent Margit 11.16
  2017-11-16 09:02:26, csütörtök
 
  ...... .........


November 16-án a magyar származású skót királynéra, Skóciai Szent Margitra emlékezik az Egyház. III. Malcolm feleségeként nagy befolyást gyakorolt a kora középkori Skóciára, főként hitéleti tevékenységével.
A királylány 1047. június 10-én született Magyarországon, Réka várában, a Baranya megyei Mecseknádasd mellett, ahova atyja, Edvard az angol trónt bitorló Kanut elől menekült. Édesanyja, Ágota, Szent István leánya (más források szerint húga) volt.
Edvárd 1057 körül feleségével és gyermekeikkel - Margittal, Krisztinával és Edgárral - visszatért Anglia földjére. Királlyá koronázták, de néhány év múlva meghalt. 1066-ban fiát, Edgárt választották királlyá, ám Hódító Vilmossal szemben nem voltak esélyei: a legfontosabb állami hivatalok normannok kezében voltak, akik Vilmost ünnepelték mint új királyt; Edgárt elűzték. 1072-ben az özvegyen maradt Ágota gyermekeivel Skóciába, Anglia ősi ellenségéhez menekült.
...... ......


Skóciában Véreskezű Malcolm uralkodott, aki félelmetes kegyetlenséggel állt bosszút Macbeth hívein, aki atyját megölte és elragadta a trónt. Malcolm feleségül kérte Margitot, aki csak családjának sürgetésére mondott igent a házasságra. Margit 1069-ben III. Malcolm király felesége és így Skócia királynéja lett. Házasságukból nyolc gyermek született. Fokozatosan megszelídítette férjét. ,,Malcolm a legnemesebb családból vett magának feleséget, aki még nemesebb volt bölcsességében és jámborságában. Hatására a király elhagyta vad szokásait. Egész környezete megváltozott; előtte többé egy durva szót ki nem ejtettek" - szerepel életrajzában.
...... ......


A királyné népének jótevője, a szegények segítője, az Egyház pártfogója volt. Egyházi reformok fűződnek nevéhez: egységesítette a liturgiát, rendezte az egyházi visszásságokat; templomokat, kolostorokat építtetett. Ő alapította a Dunfermline apátságot. Életrajza tanúsága szerint Margit összehívta a skót egyház zsinatát, hogy a római egyház szokásaitól eltérő szokásoktól, amelyek az egykor Írország felől megtérített skót egyházban még mindig föllelhetők voltak, megszabadítsa a skótokat. A királyné a zsinaton tárgyalt teológiai kérdésekhez is hozzászólt. Éles viták folytak arról, hogy a bűnös embernek szabad-e Krisztus testét magához vennie. Margit azt a nézetet képviselte a zsinat előtt, hogy ha valaki meggyónt, megbánta bűneit, megtette az elégtételt, és hittel járul a szentáldozáshoz, az a Szentírás szerint nem ítéletre, hanem bűnei bocsánatára méltó.
Az életrajzíró Theoderichtól és más forrásokból is tudjuk, hogy Skócia népe hálás szeretettel tisztelte az irgalmasságáról híres Margit királynét, aki minden nyomorúságos szenvedőn segített. Különös figyelmet fordított a betegekre és a szegényekre. Iskolákat nyitott, megalapozta a skót szövőipart.
Margit, aki Alfréd családjának utolsó királynéja volt, minden angol királynő anyja is lett azáltal, hogy leánya, Matild Hódító Vilmos legkisebb fiának, a Vilmos utódjává tett I. Henriknek lett a felesége. Margit legkisebb fia I. Dávid néven követte apját a skót trónon, ám mindvégig az angolok irányítása és ellenőrzése alatt uralkodott.
Margit 1093. november 16-án halt meg, négy nappal azután, hogy férje, Malcolm és idősebb fia az angolok elleni csatában elesett. Edinburgh mellett, a Malcolm által alapított Szentháromság-templomban temették el. A reformáció idején Margit és Malcolm földi maradványait Spanyolországba menekítették, az Escorial templomában nyugszanak.
Szentként kezdték tisztelni. Neve máig a legelterjedtebb keresztnév Skóciában. IV. Ince pápa avatta szentté 1261-ben. 1669-ben Skócia védőszentjévé emelték. Ünnepét 1673-ban vették föl a római naptárba: június 10-re került. 1969-ben november 16-ra helyezték át. Irgalmas Istenünk, te Skóciai Szent Margit szívébe igen nagy szeretetet adtál a szegények iránt. Közbenjárására add, hogy példája szerint éljünk, és bennünk a te jóságodat ismerjék fel az emberek. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.

Margit evangéliumos könyvének részlete
...... .........



Forrás: Múltkor:
Szent Margit, a skótok királynője Magyarországon született Réka várában, a Baranya megyei Mecseknádasd mellett, 1043-ban. Atyja, Eduard, az angol trónt bitorló Kanut elől menekült ide. Anyja, Ágota, Szent István leánya. Atyja 1056-ban visszatért Angliába, ahol fia, Edgár, 1066-ban király lett, de 1072-ben az angolok elűzték. Özvegy édesanyja akkor gyermekeivel Skóciába menekült. Margit III. Malcolm király felesége lett. Mintaképe volt a tökéletes anyának, a hűséges feleségnek. Népének jótevője, a szegények segítője, az egyház pártfogója volt. Edinburgh-ben halt meg 1093. november 16-án.
Amint az abban a korban fejedelmi gyermekekkel gyakran megesett, az ő életét is a történelem alakulása határozta meg. Legrégebbről fennmaradt életrajzát Dunfermline-i Turgot (Theodoricus) bencés szerzetes, Margit gyóntatója írta, a múlt század végén pedig Münchenben, az Aurora Kiadónál megjelent Nagy Kázmér - addig ismeretlen részleteket is tartalmazó - életrajza Margitról. Miután az V. században összeomlott a brit szigetek fölötti római uralom, a VI. században pedig kialakultak az első angolszász államok, Nagy Alfréd, Wessex királya elfoglalta Londont és uralma alatt egyesítette ezeknek az államoknak a többségét. Margit születése előtt körülbelül 30 évvel az Angliába ismételten betört dánok megfosztották trónjuktól Nagy Alfréd utódait, majd hosszantartó háborúskodás és vérontás után az angolok elismerték uralkodójuknak a dán királyt, a keresztséget felvett Nagy Kanutot (1016-1035).
Alfréd király leszármazottai közül két ikertestvér, Edmund és Edward a XI. század elején előbb Norvégiába, onnan pedig tíz évvel később - amikor Kanut leigázta Norvégiát is - Kelet Európába menekült. Edmund Magyarországon fiatalon meghalt, ikertestvéréről, Edwardról pedig a rendelkezésre álló első biztos adat az, hogy Magyarországon élt és ott feleségül vette Szent István királyunk leányát, Ágotát. Ebből a házasságból három gyermek született: Margit, Krisztina és Edgar. Angliában eközben, 1042 után ismét a trónra kerültek Nagy Alfréd utódai és az egyetlen még tisztán angolszász főhatóság, a királyválasztásra egyedül jogosult "bölcsek tanácsa" kikényszerítette, hogy Alfréd utolsó még élő leszármazottját, Edwardot Magyarországról visszahívják Angliába. - írja a Magyar Távirati Iroda.
Ebből a célból angol küldöttséget menesztettek Magyarországra és vele együtt - valószínûleg 1057-ben - érkezett Edward a feleségével, Ágotával és három gyermekükkel vissza Angliába, ahol a herceget az uralkodásra alkalmatlannak bizonyult, és ezért lemondatott másik, "Hitvalló" Edward utódának nyilvánították. Õ azonban - máig sem ismert körülmények között - rövidesen meghalt. Margit ekkor 12 éves lehetett. Miután a "Hitvalló" Edwardtól állítólag kicsikart ígéret révén az angol trónra került Harald herceg 1066-ban Hastingsnál vereséget szenvedett a normannoktól és elesett a csatában, a "bölcsek tanácsa", hogy mentse a még menthetőt, a fiatal Edgart, Margit öccsét választotta királynak.
Neki azonban már semmi esélye sem lehetett a Hódító Vilmos vezetésével betört, győztes normannokkal szemben, akikről a történelem azt jegyezte fel, hogy a XI. század egyértelműen az övék volt. Ebben a reménytelen helyzetben Edgar anyjával, Ágotával és két nővérével, Margittal és Krisztinával Skóciába menekült, ahol akkor III. Malcolm uralkodott, aki arra használta fel az angliai zavarokat és az angolszász királyi család jelenlétét, hogy ismételten betörjön Angliába. Ő aztán - nyilvánvalóan angliai befolyásának növelése végett - feleségül vette Margitot, aki csak családjának unszolására lett az alattvalói által "véreskezű"-ként emlegetett Malcolm hitvese. De Margit személyében nem akármilyen királynét kapott Skócia.






 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: kikényszerítette, kegyetlenséggel, tevékenységével, spanyolországba, szentáldozáshoz, irgalmasságáról, legelterjedtebb, megszelídítette, leszármazottját, magyarországról, bölcsességében, alkalmatlannak, közbenjárására, magyarországon, magyarországra, visszásságokat, egységesítette, leszármazottai, uralkodójuknak, nyilvánították, rendelkezésre, megszabadítsa, szentháromság, theoderichtól, nyilvánvalóan, védőszentjévé, ikertestvérér, házasságukból, megfosztották, jámborságában, szentlélekkel, gyermekeikkel, krisztinával, kolostorokat, legfontosabb, életrajzában, magyar származású, kora középkori, királylány 1047, angol trónt, legfontosabb állami, özvegyen maradt, legnemesebb családból, király elhagyta, durva szót, királyné népének, szegények segítője, egyházi visszásságokat, skót egyház, római egyház, egykor Írország, zsinaton tárgyalt, Skóciai Szent Margit, Skóciai Szent Margitra, Szent István, Hódító Vilmossal, Skóciában Véreskezű Malcolm, Matild Hódító Vilmos, Irgalmas Istenünk, Jézus Krisztus, Szent Margit, Margit III, Dunfermline-i Turgot, Aurora Kiadónál, Nagy Kázmér, Nagy Alfréd, Nagy Kanutot, Kelet Európába, Edmund Magyarországon, Edwardot Magyarországról, Magyar Távirati Iroda, Hódító Vilmos, Krisztinával Skóciába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cicák  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  A kételkedés kezelése  George Gordon Lord Byron: Inez...  képre írva  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  képre írva  Sokan azt tartják  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Popper Péter szavai  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png nő  Fehér virág  Az engedelmesség miért nem vál...  A sors  Png nő  Png rózsa csokor  Próbálj meg ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png csokor  Elköszönt  Reggel van  Adakozás  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Szép estét  Adakozás  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Kellemes délutánt kívánok  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Elköszönt  Png férfi  Png fotel  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Nagyi telefonál  A másik dolog,  Soha ne kedvezz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png nő  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar származású, kora középkori, királylány 1047, angol trónt, legfontosabb állami, özvegyen maradt, legnemesebb családból, király elhagyta, durva szót, királyné népének, szegények segítője, egyházi visszásságokat, skót egyház, római egyház, egykor Írország, zsinaton tárgyalt, bűnös embernek, nézetet képviselte, zsinat előtt, életrajzíró Theoderichtól, irgalmasságáról híres, skót szövőipart, skót trónon, angolok irányítása, angolok elleni, reformáció idején, legelterjedtebb keresztnév, római naptárba, szegények iránt, skótok királynője, angolok elűzték, tökéletes anyának, hűséges feleségnek, egyház pártfogója, korban fejedelmi, történelem alakulása, múlt század, brit szigetek, angolok elismerték, keresztséget felvett, rendelkezésre álló, házasságból három, trónra kerültek, királyválasztásra egyedül, célból angol, uralkodásra alkalmatlannak, angol trónra, fiatal Edgart, övék volt, reménytelen helyzetben, angliai zavarokat, angolszász királyi, alattvalói által, kikényszerítette, kegyetlenséggel, tevékenységével, spanyolországba, szentáldozáshoz, irgalmasságáról, legelterjedtebb, megszelídítette, leszármazottját, magyarországról, bölcsességében, alkalmatlannak, közbenjárására, magyarországon, magyarországra, visszásságokat, egységesítette, leszármazottai, uralkodójuknak, nyilvánították, rendelkezésre, megszabadítsa, szentháromság, theoderichtól, nyilvánvalóan, védőszentjévé, ikertestvérér, házasságukból, megfosztották, jámborságában, szentlélekkel, gyermekeikkel, krisztinával, kolostorokat, legfontosabb, életrajzában, gyermekeivel, befolyásának, ellenségéhez, megváltozott, választották, normannokkal, háborúskodás, hosszantartó, normannoktól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5804
  • e Hét: 40790
  • e Hónap: 73944
  • e Év: 307691
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.